Nyt legetøj – Wacom Intuos Pro Medium

Er man seriøs omkring digital kunst, illustration og 3D, er man også nødt til at have en digitizer – også kaldet en tegneplade. Indenfor tegneplader er der nok ikke noget firma der har en mere eminent position end Wacom. Firmaets navn er nærmest synonym med digitizer, på samme måde som Google blev det for søgetjenester.

Jeg startede i sin tid ud med en Wacom Graphire – lillebroderen i sortimentet. En anelse bedre end de helt billige tegneplader, men et godt skridt ned fra den professionelle Intuos-serie. Det stod hurtigt klart at Graphire’en var udemærket til at aflaste musehånden, men lod noget tilbage at ønske som et tegneværktøj. Jeg lånte derfor en A4 oversize Wacom Intuos af noget ældre afstamning (GD 0912 U). Omend en lidt ældre herre, næsten 13 år gammel, var dette et væsenligt trin op. Ikke blot i størrelse, men i respons, taktibilitet og følsomhed. Den tjente mig vel i nogen tid – indtil Wacom fristede over evne med deres nye tegneplader, Wacom Intuos Pro Medium.

Udpakningen

Man bemærker straks at Wacom har skelet lidt til Apple når det kommer til emballagen. Den lækre kasse er domineret af flotte produktfotos og meget lidt tekst. Indeni mødes man af et lille papskilt, med logoet trykt på sort baggrund, monteret i en karton ramme. (Faktisk er papskiltet, ved nærmere inspektion, et postkort. Så kan man f.eks. skrive til en kammerat at man har fået nyt legetøj. Smart.) Under denne finder man endeligt sit produkt.

I pakken er i alt:

 • Én Wacom Pro Medium tegneplade
 • Én pen med udskiftelige spidser (nips)
 • Én penneholder med 10 nips (5 almindelige, 1 stroke, 1 flex og 3 filt)
 • Ét Wireless kit (batteri, sender, modtager)
 • Én Mini-USB ledning
 • Manual
 • Driver CD

Det tog mig ca. 2 minutter at pakke ud, samle og få sluttet tegnepladen til en computer.

I den følgende gennemgang har jeg testet pladen på mine to primær setups: en MacBook Air 13″ 2013 med OS X Mountain Lion, og en workstation med Windows 8 på et dual-display setup.

Der er primært 3 væsentlige features at tale om med den nye Wacom: Touch funktionalitet, trådløs forbindelse og naturligvis digitizer/tegne-delen.

Touch her, der og alle vegne!

Wacom Pro har indbygget multi-touch funktionalitet.

Der har aldrig været voldsomme spring i udviklingen indenfor digitizere. Produktet er i sagens natur så simpelt, at det er svært at komme med omfattende forbedringer, udover flere knapper eller lidt højere følsomhed. Men eftersom Wacom gerne vil sælge dig en ny tablet med jævne mellemrum, har de naturligvis gjort hvad de kunne for at tænkte nyt.

Tidligere nytænkning har bl.a. omfattet flere genvejs knapper, scrollhjul, og forskellige typer penne og spidser. Andre nye features omfattede lækre ting som små displays ved knapperne der viste funktionaliteten tildelt den pågældende knap.

Med Wacom Intuos 5 indførte Wacom i sin tid den måske største nye feature i deres produktlinie siden… nogensinde? Intuos 5 fik nemlig touch-funktionalitet. Ikke som alternativ til pennen, men som supplement. Denne touch funktionalitet er ført med over i den nye Intuos Pro-serie. Wacom Intuos Pro understøtter, som 5’eren, fem samtidige touch points, præcision ned til +/- 2mm og op til 100 touches per sekund. En interessant detalje, når man kigger på det Touch API der stilles til rådighed til at udvikle software med understøttelse af Wacoms multi-touch hardware, er at trods man normalt ikke kan bruge pen og touch samtidig, så er det faktisk muligt i API’et. Altså ikke en hardware begrænsning, men en driver/software begrænsning.

En digitizer med touch kan måske lyde som en gimmick, men ideen er faktisk ikke dårlig. Det er muligt at definere gestures som kan udføre næsten enhver handling, som f.eks. 1, 2, 3 og 4 finger swipes og pinches. Via kontrolpanelet i dit styresystem kan du konfigurere en gesture til at udføre enten en bestemt handling, eller fungere som en genvejstast.

Nogle applikationer, som f.eks. Mudbox, er allerede forberedt til multitouch. Dette giver mulighed for et utroligt intuitivt workflow, hvor du eksempelvis roterer 3D modellen med én finger, zoomer ind og ud med pinch og trækker modellen rundt med to fingre. Du kan også ændre størrelse og styrke for en pensel ved at henholdsvis pinch med 3 fingre og slide op/ned med 3 fingre.

Det gør at man, i kombination med genvejstaster, faktisk ikke behøver en hånd på mus/keyboard længere. Dertil kommer at Wacom’en integrerer godt med OS X og Windows 8 touch funktionalitet.

Ét lille men…

Der er dog ingen roser uden torne. Idéen om touch er god – fantastisk næsten. Udførelsen er desværre lidt anderledes. Apples trackpads og iPads må nok siges at være den gyldne standard for touch funktionalitet – responsen er hurtig, nøjagtig og konsekvent. Wacom falder et stykke fra dén standard

Dermed ikke sagt funktionaliteten er ubrugelig, men der er bestemt plads til forbedring. Man mærker en vis tøven ved brug af mere end én finger, og er fingrene for tæt sammen ved multitouch, vil digitizeren nogle gange ikke registrere alle fingre.

Problematiken bliver dog mere udpræget ved den lidt ujævne kvalitet af Windows 8 driverne, samt konflikter med Windows 8s indbygget touch- og flicks-funktioner. Det virker som om de applikationer, hvor Multi-touch er bygget ind som feature har fået grundigere fokus. Fornævnte Mudbox har f.eks. med sine indbyggede gestures bedre respons og præcision.

Det er ærgerligt at der lige mangler det sidste; når det virker godt, så er det en fantastisk fornemmelse, men når ens bevægelser læses forkert er det et irritationsmoment og kan give anledning til mindre sobert sprog når deadlinen presser på.

Det er at håbe at Wacom kan forbedre driverne i alle applikationer. Også de, der ikke er “født” med touch.

Tablets uden ledninger

Vi kigger på Wacom's nye Intuos Pro

Jeg har aldrig været fan af ledninger – de er i vejen, de er grimme og de har en tendens til at blive væk for mig hvis de ikke sidder fast i begge ender!

Derfor var jeg ret glad for at Wacom med den nye Intuos Pro har valgt at inkludere den trådløse funktionalitet, hvor den med Wacom Intuos 5 var et ekstra modul der skulle tilkøbes. Faktisk er det det samme modul som 5’eren, og skal monteres på samme måde når man “samler” sin Wacom.

Netop med en tegneplade giver det god mening at slippe for ledninger – man vil gerne kunne rykke lidt rundt på den så man finder den rigtige vinkel, og ofte skal man måske skubbe den af vejen så der er plads til mus og tastatur.

Wacom leverer med kittet et lille batteri, der efter sigende skulle være godt for 8-10 timers arbejde, hvilket burde dække ihvertfald en god portion af en arbejdsdag. Løber man tør for strøm, er det blot at sætte det medfølgende mini-USB kabel til, så er man i gang igen.

Igen et lille men

Som med touch funktionen er jeg ikke begejstret for den trådløse forbindelse. Jeg har ikke endnu givet op, men efter mit første døgn med den nye baby er jeg faktisk ret godt træt af den trådløse forbindelse. Er kablet sat i virker både pen og touch ganske fornuftigt, men uden kabel bliver multitouch-delen, på godt jysk, træls.

Pludselig er der enorm forsinkelse mellem berøring og reaktion, og med 3 eller 4 fingre skal man virkeligt sprede fingrene ud og bevæge sig langsomt, ellers registreres det enten forkert eller slet ikke. Både på en MacBook Air 2013 med OS X og min workstation med Windows 8 oplevede jeg voldsomme forsinkelser i registreringen af multitouch. Jeg har endnu ikke givet op, og der kan måske findes en løsning, men jeg kan se på Wacom’s support fora, at andre også oplever problemer med den trådløse forbindelse.

Jeg oplevede desuden at både touch-driveren og Photoshop (som var et af test programmerne) crashede i samme øjeblik kablet blev fjernet eller IR-modtageren sat i eller fjernet. Ikke ligefrem noget der fordrer behageligt arbejde.

Det skal siges at med pennen er der ikke det store problem at køre trådløst, så er man ikke på nogen måde interesseret i multitouch, er problemet måske til at overse.

Jeg håber at problemerne skyldes umodne og ikke-optimerede drivere, da disse hurtigt kan forbedres af Wacom.

Men det handler jo om at tegne

Mudbox arbejder godt sammen med både penne- og multi-touch funktionerne

Multitouch og trådløs funktionalitet var to af de første features jeg kastede mig ud i – måske naturligt nok, da disse var nyhederne over den ældre tegneplade jeg allerede havde stående. Men når det kommer til stykket, er disse funktioner dog ikke den primære grund til at købe en Wacom Intuos Pro – digitizere i topklasse er hvad har gjort Wacom synonymt med tegneplader. Og når det kommer til tegnepladen selv er der heldigvis masser af grund til et stort smil. Spoiler-alert: Den er god. Virkeligt god.

For det første: Wacom har forstået ikke at pille ved noget der virker. Digitizer-delen er næsten uændret fra Wacom Intuos 5 (og 4 for den sags skyld): 2048 niveauer af tryk, 5080 lpi opløsning, +/- 60° tilt, og for Medium størrelsen, 224x140mm aktivt område.

Den høje opløsning og følsomhed gør at du tegner med ekstrem præcision og kontrol. Forskellen ned til Intuos’ens (tidligere Graphire/Bamboo) 1024 niveauer tryk og 2540 lpi opløsning lyder ikke af alverden – det er trods alt 10 linier per mm, men det GØR en afsindig forskel. De billigere tegnepads er en god måde at stifte bekendtskab med en tegneplade, men Intuos Pro’en er den ægte vare.

For det andet har Wacom derudover forbedret Intuos Pro på et par måder over 5’eren. For det første er belægningen på selve pladen anderledes, og angiveligt tættere på 4’erens lidt grovere overflade. Jeg har ikke brugt 5’eren, men jeg var øjeblikkeligt forelsket i overfladen på Pro’en. Det giver fornemmelsen af at have papir under sin pen på en måde jeg ikke har oplevet tidligere. Man skal dog regne med at sliddet på de små “nibs” – spidserne til pennen, der løbende kan udskiftes – også er noget større – jeg kan efter én dag allerede spotte lidt slid. Dog er der 10 nibs (5 af dem standard nibs) med i æsken, og et nyt sæt med 5 nibs koster ca. 36,- så det er en vedligeholdelses udgift der er til at overse.

For det tredje: knapperne. Det er stadig kapacitive knapper, der tænder for et HUD på skærmen ved let berøring, men de er nu lavet som deciderede knapper med dybere tryk end tidligere, så man registrerer bedre et tryk på dem.

Som  ved tidligere Intuos tegneplader medfølger flere forskellige nibs. Dette er dels fordi de bliver slidt under tegnearbejdet (hvor hurtigt afhænger blandt andet af, hvor følsom man vil have pladen skal være), og dels fordi de forskellige nibs giver forskellig respons. Filt spidsen føles f.eks. mere som en tusch med større modstand, og der er en spids der har en lille fjeder der ret overbevisende simulerer en pensels mere eftergivende strøg. Nibs er lette at skifte, og opbevares i den medfølgende holder til pennen. Der er også et lille værktøj med til at trække dem ud, så dem der bider negle også har en chance.

Afsluttende tanker

Hvis man skal opsummere Wacoms nye Intuos Pro produkter er det nærmeste jeg kommer nok “Potentiale”. Selve kernen i produktet er solidt – Wacom har altid givet en suveræn oplevelse med pennen, der næsten er som at tegne på papir.

Den “nye” funktionalitet i form af multitouch, og den trådløse forbindelse lader dog noget tilbage at ønske. Jeg tror, og håber, at en del af problemerne kan løses med bedre drivers – multi-touch funktionalitet er på nogle måder mere kompleks end pennens funktionalitet, og det er ikke umuligt at en ny driver kunne løse mange af problemerne.

Som det er, er det til at leve med, men kommer man fra eksempelvis en Apple trackpad, så mærker man tydeligt at det kan gøres bedre.

Får Wacom optimeret lidt på multi-touch oplevelsen, så har man til gengæld et virkeligt stærkt produkt der allerede efter kort tid virker meget naturligt og flydende at arbejde med.

Tags: , , , ,

3 Kommentarer

Du kan ikke skrive kommentarer til denne artikel.
 1. 10 years ago at 10:33

  Rigtig fin anmeldelse og gennemgang.
  Sliddet på nipsene er virkelig minimal – jeg har aldrig skiftet nips på nogle af mine wacom’er – i starten ser det ud som om de bliver slidt hurtigt, men efter lidt tids brug er det som om de pludselig ikke bliver slidt mere.
  Jeg tror desværre ikke du skal sætte næsen op efter at driverne bliver bedre – min 4’er har fået mange nye drivere, men desværre har det ikke gjort den stoee forskel :-/
  Mht. det trådløse giver det god mening det halter lidt, hvis det kører over iR… Det er en forældet og utroligt aløv måde at overføre data trådløst…

  Tror ikke lige der var mere nu 🙂

  Men skide godt skrevet – første del er bedre skrevet en anden del, så måske du lige skulle læse det i gennem igen og rette lidt til 🙂

  God freitag 🙂

 2. wireframed
  10 years ago at 19:51

  Hey Nico

  Tak for gennemlæsningen. 🙂

  Mht. nibs, så er overfladen på Intuos Pro ændret lidt i forhold til de ældre modeller (især 4’eren som du kommer fra), og det medfører et noget større slid – efter hvad jeg kan se rundt omkring på nettet, så ryger der let en standard nib om måneden hvis man tegner meget. Igen, til 36,- for en 5-pak standard nibs, er det helt klart til at overleve.

  Jeg håber stadig de forbedrer driverne (evig optimist… ;)), men desværre bliver det nok ikke til Apple-klasse touch. Dog burde de kunne optimere lidt på det – primært over den trådløse kan det mærkes.

  Det trådløse er i øvrigt noget proprietært protokol i 5’eren og Pro’en. De skiftede fra Bluetooth i 4’eren fordi der var mange der havde problemer med det.

  God-snart-freitag. 🙂